Verschillende soorten groepen

Land, lucht en water

Er zijn verschillende soorten Scoutinggroepen: land-, water- en luchtgroepen. Alle groepen gebruiken hetzelfde spelaanbod, gebaseerd op de spelvisie SCOUTS, maar met een verschillend accent op land, water of lucht.

Landscouting

De meeste Scoutinggroepen in Nederland zijn landgroepen. Zoals de naam al zegt, leren en spelen de scouts in deze groepen op het land. Spelen in het bos, klimmen, avonturen beleven, kamperen en uitdagende activiteiten staan dan ook centraal.

Waterscouting

Ruim een kwart van de groepen in Nederland is een waterscoutinggroep. Vaak zijn deze groepen te vinden aan de kust, bij meren en bij rivieren. Waterscouts zijn vooral in de zomer veel op het water te vinden in vletten. Zeilen, kanoën en waterspelen staan centraal. In de winter onderhouden ze de boten en doen ze andere Scoutingactiviteiten.

Luchtscouting

Een aantal groepen verspreid over het land zijn luchtgroepen. Scoutinggroepen met luchtscouts zijn in de meeste gevallen verbonden aan een regionaal vliegveld. Luchtscouts bezoeken bijvoorbeeld luchtshows of vliegvelden en leren alles over vliegen. Ook bouwen ze modelvliegtuigjes waarmee ze de wereld van de luchtvaart ontdekken.

Kinderen met een beperking

Meer dan 4.000 kinderen met een beperking doen iedere week gewoon mee aan het Scoutingspel. Bij Scouting kun je immers van alles doen en leren, ook als je een beperking hebt. De leidinggevenden bij Scouting helpen kinderen met een beperking graag bij alles wat nodig is om Scoutingactiviteiten te kunnen doen. Zij gebruiken hiervoor onder andere het Handboek scouts met een beperking en de notitie Scouts met een beperking in je groep, hoe doe je dat? beide mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Foundation.

Er zijn verschillende mogelijkheden om mee te doen bij Scouting:

• Er zijn 17 Scoutinggroepen speciaal voor scouts met een beperking
  • Er zijn 70 Scoutinggroepen met een speciale afdeling voor scouts met een beperking
  • Het is ook mogelijk te zoeken naar een algemene groep, want iedere groep heeft wel één of meerdere scouts met een beperking. Eventueel kan MEE helpen bij het vinden van een geschikte Scoutinggroep voor een kind met een beperking. MEE is een onafhankelijke, deskundige organisatie voor jong en oud, voor kinderen en jongeren met een beperking, maar ook voor hun ouders of verzorgers.

Meer informatie over dit onderwerp vind je: https://www.scouting.nl/spel/algemeen/kinderen-met-een-beperking

Ideologie

Ook zijn er groepen met diverse ideologische achtergronden binnen de regio Rond de Rotte actief. Bijvoorbeeld met een achtergrond vanuit Zevende dags-adventisten, Islamitische of andere achtergrond.